flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

З якого моменту змінюються зобов’язання у договорі, до якого внесено зміни судовим рішенням?

01 квітня 2021, 14:35

Рішенням Господарського суду Тернопільської області від 11 грудня 2019 року, залишеним без змін постановою Західного апеляційного господарського суду від 04 березня 2020 року у справі № 921/530/18, позовні вимоги міської ради до ФОП про внесення змін до договору оренди земельної ділянки задоволено частково. Внесено зміни до пунктів 1, 6, 10, 17 договору оренди землі.

Встановлено, що відповідні зобов`язання сторін за договором оренди землі змінюються з моменту набрання судовим рішенням законної сили. У задоволенні решти позовних вимог відмовлено.

Судові рішення мотивовано, зокрема, тим, що визначення позивачем дати внесення змін до договору оренди землі з моменту введення в дію рішення міської ради, не відповідає положенням частини третьої статті 653 ЦК України та частини п`ятої статті 188 ГК України, а також обставинам справи. Отже, відповідні зобов`язання сторін за договором оренди землі змінюються з моменту набрання судовим рішенням законної сили.

Міська рада не погодилась з вищезазначеними висновками судів та подала касаційну скаргу, в якій просила скасувати судові рішення в частині відмови в задоволенні таких позовних вимог: «вважати зміненими пункти 6, 10 договору оренди землі з 01 січня 2015 року» та ухвалити нове рішення у відповідній частині або змінити відповідне рішення, яким внести зміни до пунктів 6, 10 договору оренди землі з 01 січня 2015 року (моменту введення в дію рішення міської ради про затвердження нормативної грошової оцінки земель).

Призначивши касаційну скаргу до розгляду, Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду дійшов висновку про відступ від правової позиції Верховного Суду України у справі № 6-325цс16 щодо можливості/необхідності внесення змін до договору оренди землі в частині зміни розміру орендної плати з моменту, що передує набранню законної сили відповідним рішенням суду, а саме з моменту введення в дію нової нормативної грошової оцінки землі та прийняв рішення передати справу на розгляд Великої Палати Верховного Суду.

За результатами розгляду справи Велика Палата Верховного Суду, залишила рішення Господарського суду Тернопільської області та постанову апеляційної інстанції без змін, зазначивши, зокрема, що якщо права та обов`язки сторін змінюються внаслідок внесення змін до договору судовим рішенням, то відповідне зобов`язання змінюється з моменту набрання таким рішенням законної сили.

Ознайомитись із постановою ВП ВС від 16.02.2021 у справі № 921/530/18 можна за посиланням: https://reyestr.court.gov.ua/Review/95849041?fbclid=IwAR1g2tzXj8vL7vN_eHVM_xH3pP8ErkPbZbt0UtEPL5jTbq4UFpDLPJ60_d8 

 

Аналітично-інформаційний відділ

Господарського суду Тернопільської області