flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Прокурор має знати все або «Обережно, позовна давність!»

28 вересня 2021, 10:32

Прокурор, приймаючи на себе компетенцію представляти інтереси держави у спірних правовідносинах, автоматично приймає на себе обов`язок бути компетентним (обізнаним) в усіх юридично значущих обставинах цих відносин.

На цьому наголосив Верховний Суд, залишаючи в силі рішення Господарського суду Тернопільської області у справі № 921/430/19.

Так, Заступник керівника місцевої прокуратури звертаючись до господарського суду, просив визнати незаконними (недійсними) та скасувати накази головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області. Прокурор стверджував, що про порушення вимог земельного законодавства відповідачем йому стало відомо під час досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань у 2018 році. Оскільки оспорювані накази, а також документи на підставі яких вони прийняті, не розміщувались на офіційних веб-порталах відповідача, прокурор не міг ознайомитись з ними в органі державної реєстрації.

Натомість відповідач подав до суду заяву про пропуск позивачем позовної давності та заявив клопотання про застосування наслідків її спливу.

Господарський суд Тернопільської області встановив незаконність оспорюваних наказів, проте у задоволенні позову відмовив внаслідок пропуску позовної давності. Суд дійшов висновку, що матеріалами справи підтверджено, що з липня 2015 року прокурору могло бути відомо про порушення прав держави, шляхом видачі спірних наказів. Також суд врахував, що прокурором не наведено аргументів на підтвердження поважності причин пропуску означеного строку.

Верховний Суд, залишаючи в силі рішення Господарського суду Тернопільської області, наголосив на тому, що застосування інституту позовної давності є одним з інструментів, який забезпечує дотримання принципу юридичної визначеності.

Суд касаційної інстанції зауважив, що і в разі пред`явлення позову особою, право якої порушене, і в разі пред'явлення позову в інтересах цієї особи іншою уповноваженою на це особою, позовна давність починає обчислюватися з одного й того самого моменту: коли особа довідалася або могла довідатися про порушення свого права або про особу, яка його порушила. Це правило пов`язане не тільки з часом безпосередньої обізнаності особи про певні обставини (факти порушення її прав), а й з об'єктивною можливістю цієї особи знати про такі обставини. Положення закону про початок перебігу позовної давності поширюється й на звернення прокурора до суду із заявою про захист державних інтересів або інтересів територіальної громади.

За матеріалами аналітично-інформаційного відділу Господарського суду Тернопільської області

Ознайомитись із постановою Верховного Суду від 06.07.2021 у справі № 921/430/19 можна за посиланням: https://reyestr.court.gov.ua/Review/98361205

 

Пресслужба Господарського суду Тернопільської області