flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Виправлення описок та помилок у рішенні суду: роз’яснює ВП ВС

04 лютого 2022, 14:01

Вирішуючи питання про виправлення описок чи арифметичних помилок, допущених у судовому рішенні, суд не вправі змінювати зміст, суть судового рішення незалежно від його юридичного значення чи зовнішнього оцінного сприйняття (розуміння).

Так, Приватне акціонерне товариства «Агро-Продукт» звернулося до Великої Палати Верховного Суду із заявою про виправлення описки у постанові ВП ВС.

Заява мотивована тим, що  у вступній частині постанови Великої Палати Верховного Суду допущено описку, оскільки відповідачем-2 вказано Закрите акціонерне товариство «Агропродукт», тоді як правильна його назва згідно з інформацією з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР) є Приватне акціонерне товариство «Агро-Продукт».

Розглянувши заяву товариства, Велика Палата Верховного Суду відмовила у її задоволенні, з огляду на таке.

Згідно ч.1 статті 243 ГПК України суд може з власної ініціативи або за заявою учасників справи виправити допущені в рішенні чи ухвалі описки чи арифметичні помилки. Правила цієї статті передбачають можливість після ухвалення судового рішення у справі усунути в ньому помилки технічного (неюридичного) характеру - описки та очевидні арифметичні помилки.

При цьому опискою визнається помилка, що порушує правила граматики, синтаксису, пунктуації, нумерації, які мають вплив на зміст судового рішення та його виконання. Описки - це помилки, зумовлені неправильним написанням слів, цифр тощо (пропуск літери, цифри, їх перестановка тощо). Виправленню підлягають лише ті описки, які мають істотний характер. До таких належить написання прізвищ та імен, адрес, найменувань спірного майна, зазначення дат і строків. Не є описками граматичні помилки, які не спотворюють текст судового рішення та не призводять до його неправильного сприймання.

У даній справі судами встановлено, що відповідач-2 Закрите акціонерне товариство «Агропродукт» змінило назву на Приватне акціонерне товариство «Агро-Продукт», що підтверджується витягом з ЄДР.

Разом з тим, ухвалою місцевого господарського суду порушено провадження у цій справі за позовом банку до відповідача-1 ПП «Продекспорт» та відповідача-2 ЗАТ «Агропродукт» про cтягнення заборгованості.

На час звернення із позовом у цій справі Приватне акціонерне товариство «Агро-Продукт» мало назву Закрите акціонерне товариство «Агропродукт», тому зазначення цієї назви у вступній частині судового рішення не може вважатися опискою та не потребує внесення виправлення у це судове рішення.

ВП ВС також зауважила, що, вирішуючи питання про виправлення описок чи арифметичних помилок, допущених у судовому рішенні, суд не вправі змінювати зміст, суть судового рішення, незалежно від його юридичного значення чи зовнішнього оцінного сприйняття (розуміння).

Ознайомитись з ухвалою ВП ВС від 11.01.2022 у справі № 921/730/13-г/3 можна за посиланням: https://reyestr.court.gov.ua/Review/102551402

 

Аналітично-інформаційний відділ Господарського суду Тернопільської області