flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд зобов’язав релігійну громаду повернути пам'ятку архітектури державному заповіднику

16 червня 2023, 09:51

15 червня 2023 року Господарський суд Тернопільської області ухвалив рішення у справі № 921/164/23 за позовом Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника до Релігійної громади "Парафія Святителя Миколая" Свято-Миколаївського собору м. Кременець, Кременецького району Тернопільської єпархії Української Православної Церкви" за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Міністерство культури та інформаційної політики України про зобов’язання вчинити дії.

Суд задовольнив позов: зобов'язав Релігійну громаду "Парафія Святителя Миколая" Свято-Миколаївського собору м. Кременець, Кременецького району Тернопільської єпархії Української Православної Церкви" повернути Кременецько-Почаївському державному історико-архітектурному заповіднику державне нерухоме майно, а саме приміщення пам'ятки архітектури національного значення Миколаївський собор з келіями XVI-XVII століття, загальною площею 1 756, 0 кв. м., яке розташоване у м. Кременець Тернопільської області, шляхом вивільнення зайнятих приміщень та підписання відповідного Акту приймання-передачі.

Так, позовні вимоги обгрунтовувались тим, що 12 лютого 2023 року закінчився термін дії договору про безоплатне користування Релігійною громадою спірним приміщенням Миколаївського собору, який є державною власністю. Державний заповідник неодноразово повідомляв Релігійну громаду про закінчення терміну дії Договору та відсутність наміру щодо його продовження, у зв’язку зі змінами в законодавстві про оренду державного майна. У свою чергу, Релігійна громада звернулася до Міністерства культури та інформаційної політики України щодо продовження дії договору, але отримала відмову. Відтак, з 13 лютого 2023 року і до тепер Релігійна громада без будь-якої правої підстави продовжує користуватися державним майном – пам’яткою архітектури національного значення. У зв’язку з цим, Кременецько-Почаївський державний історико-архітектурний заповідник звернувся до Господарського суду Тернопільської області з позовною заявою повернути Миколаївський собор з келіями, зобов’язавши Релігійну громаду вивільнити зайняті приміщення та підписати відповідний Акт приймання-передачі.

Рішення господарського суду набирає законної сили в порядку статті 241 ГПК України. На рішення суду може бути подана апеляційна скарга. Повне рішення суду буде складене протягом 10 днів з дня ухвалення скороченої частини рішення (вступної та резолютивної частини). 

Із повним текстом рішенням у справі №921/164/23 можна ознайомитись в Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням: https://reyestr.court.gov.ua/ 

 

Пресслужба Господарського суду Тернопільської області