flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Електронне судочинство: що нового?

21 липня 2023, 10:22
Сьогодні, 21.07.2023, набрав чинності Закон України від 29.06.2023 № 3200-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами" (далі – Закон).
 
Першими зміни торкнуться учасників господарського процесу. Через 90 днів після опублікування, а саме 18 жовтня 2023 року, Закон вводиться в дію в частині внесення змін до Господарського процесуального кодексу України. А через 7 місяців, з 20 лютого 2024 року - обов’язковою стане реєстрація електронних кабінетів в цивільному та адміністративному процесах.
 
Так, Закон передбачає створення електронних кабінетів, що є персональними кабінетами у підсистемі (модулі) ЄСІТС, за допомогою якого особі, яка пройшла електронну ідентифікацію, надається доступ до інформації та сервісів ЄСІТС або її окремих підсистем (модулів), у тому числі можливість обміну (надсилання та отримання) документами (в тому числі процесуальними документами, письмовими та електронними доказами тощо) між судом та учасниками судового процесу, а також між учасниками судового процесу.
При цьому Законом визначено коло осіб, які в обов’язковому порядку повинні зареєструвати електронні кабінети, а саме:
• адвокати,
• нотаріуси,
• державні та приватні виконавці,
• арбітражні керуючі,
• судові експерти,
• органи державної влади інші державні органи,
• органи місцевого самоврядування,
• інші юридичні особи.
Інші особи реєструють свої електронні кабінети за власним бажанням.
 
Якщо особи, які зобов’язані зареєструвати електронний кабінет не зроблять цього, то їх процесуальні можливості будуть суттєво обмежені. Такі процесуальні обмеження передбачено у низці статей ГПК України. Так, наприклад, згідно нової редакції статті 111 ГПК України, суд повертатиме заяви про забезпечення доказів заявнику, якщо встановить, що така особа зобов’язана зареєструвати електронний кабінет, проте не зробила цього, а згідно статті 174 ГПК України - постановлятиме ухвалу про залишення позовної заяви без руху.
Якщо учасник справи порушив зобов’язання щодо реєстрації електронного кабінету, то інший учасник справи, який подає документи до суду з використанням електронного кабінету, звільняється від обов’язку надсилання копій документів такому учаснику справи.
Разом з тим, зауважимо, що ці обмеження не стосуються зобов’язаних осіб, чиї релігійні переконання суперечать реєстрації електронного кабінету, і які заявили про це одночасно з поданням відповідного документа шляхом подання окремої обґрунтованої письмової заяви.
 
Окремої уваги заслуговує нова редакція статті 120 ГПК України. Так, нормами цієї статті передбачено, що у разі відсутності заяви про зміну місця проживання ухвала про повідомлення чи виклик надсилається учасникам судового процесу, які не мають електронного кабінету та яких неможливо сповістити за допомогою інших засобів зв’язку, що забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, за останньою відомою суду адресою і вважається врученою, навіть якщо відповідний учасник судового процесу за цією адресою більше не знаходиться або не проживає чи не перебуває.
 
Варто наголосити, що офіційні електронні адреси, зареєстровані до набрання чинності Законом, вважаються електронними кабінетами і використовуються судом та учасниками справи.
Справи в судах першої, апеляційної та касаційної інстанцій, провадження в яких відкрито до набрання чинності Законом, розглядаються за правилами, що діють після введення в дію цього нормативно-правового акта.
 
Ознайомитись з Законом: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3200-20?find=1...
 
Аналітично-інформаційний відділ суду