flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За шкоду, завдану забрудненням річки, суд стягнув майже один мільйон гривень

31 жовтня 2023, 16:08

Тернопільська обласна прокуратура звернулася до Господарського суду Тернопільської області з позовом до комунального підприємства про відшкодування шкоди в сумі 961 457,65 грн, заподіяної внаслідок порушення вимог природоохоронного законодавства.

Позовні вимоги обгрунтовані тим, що комунальне підприємство перевищило показник гранично допустимого скидання стічних вод (ГДС) у річку Ікву. Відповідач не вживав заходів з дотримання нормативів ГДС забруднюючих речовин у водний обєкт та ігнорував численні Приписи суб’єкта владних повноважень. Такі дії останнього порушують інтереси держави та завдають збитків водним об’єктам.

Дослідивши наявні в матеріалах справи докази, суд дійшов висновку, що факти перевищення комунальним підприємством показників гранично допустимого скидання стічних вод у водний об’єкт - річку Іква неодноразово підтверджено. У діях відповідача наявні усі елементи складу цивільного правопорушення, а саме: протиправна поведінка підприємства, що виражається у недотриманні умов ГДС при скиданні стічних вод у р.Іква; безпосередній причинний зв'язок між шкодою і протиправною поведінкою підприємства, оскільки шкода виступає об’єктивним наслідком поведінки підприємства через недотримання природоохоронного законодавства; вина підприємства полягає у недотриманні умов ГДС при скиданні стічних вод у річку.

Таким чином, суд задовольнив позовні вимоги та стягнув з комунального підприємства в користь держави збитків, заподіяних внаслідок порушення вимог природоохоронного законодавства, в сумі 961457,65 грн.

Ознайомитись з рішенням суду можна за посиланням: https://reyestr.court.gov.ua/Review/114258503  

Пресслужба Господарського суду Тернопільської області