flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд стягнув 3,5 млн гривень на користь Військової частини НГУ

08 грудня 2023, 15:23

Господарський суд Тернопільської області дійшов висновку, що будівництво багатоквартирного будинку для військовослужбовців за державні кошти підлягає звільненню від оподаткування ПДВ, а тому стягнув з підрядника 3 541 503,63 грн, на користь Військової частини, як безпідставно набуті ним кошти.

Так, Львівська спеціалізована прокуратура у військовій та оборонній сфері звернулася до Господарського суду Тернопільської області в інтересах держави, в тому числі Військової частини Національної гвардії України з позовом до Товариства про визнання частково недійсними договорів підряду та стягнення безпідставно отриманих коштів в сумі 3 541 503, 63 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що між Товариством (підрядником) та Військовою частиною (замовником) укладено договори підряду, окремими положеннями яких передбачено включення ПДВ до ціни робіт. Прокурор зазначив, що такі положення угод не відповідають вимогам Податкового кодексу України, оскільки операції з будівництва житла, що будується за державні кошти звільняються від оподаткування ПДВ.

Задовольняючи позовні вимоги, суд взяв до уваги те, що предметом спірних договорів було виконання робіт з будівництва багатоквартирного будинку для військовослужбовців за державні кошти, і такі операції, згідно норм ПК України, підлягають звільненню від оподаткування ПДВ. Відтак, суд визнав недійсними окремі положення договорів, а саме в частині включення в ціну робіт суми ПДВ та стягнув з підрядника 3 541 503,63 грн, на користь Військової частини, як безпідставно набутих ним коштів.

Ознайомитись з текстом рішення від 20.11.2023 у справі № 921/281/22 можна за посиланням: 

https://reyestr.court.gov.ua/Review/115271171 

 

Пресслужба Господарського суду Тернопільської області