flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відмова від отримання поштової кореспонденції - порушення прав інших осіб

21 вересня 2021, 12:56

Позивач, відмовившись отримати поштовий лист від відповідачки, порушив її право розпоряджатися своєю часткою у статутному капіталі, оскільки у такий спосіб унеможливив доведення нею дати отримання повідомлення про намір учасника продати частку, з якою закон пов'язує початок перебігу 30-денного строку на здійснення повідомлення про намір скористатися своїм переважним правом.

На цьому наголосив Верховний Суд, залишаючи в силі рішення Господарського суду Тернопільської області у справі № 921/383/20.

Так, звертаючись до господарського суду, позивач просив перевести на нього права і обов’язки покупця за договором купівлі-продажу частки у статутному фонді товариства. Позов мотивовано порушенням переважного права на придбання частки (частини частки) іншого учасника товариства, що відчужена третій особі.

Позивач стверджував, що фактично не отримував лист-повідомлення від відповідачки, а тому не був обізнаний про її намір продати частку у статутному капіталі. Разом з тим позивач відмовився отримати рекомендованого листа відповідачки.

Господарський суд Тернопільської області відмовив у задоволенні зазначених позовних вимог. Суд дійшов висновку, що відповідачка здійснила всі розумні і необхідні заходи для того, щоб повідомити позивача про свій намір відчужити частку в статутному капіталі товариства,  повідомлення містило інформацію про ціну та розмір частки, що відчужується, проте позивач відмовився отримувати повідомлення, тому частка була відчужена третій особі законно, і підстави для переведення прав і обов`язків по договору купівлі-продажу відсутні.

Верховний Суд, залишаючи в силі рішення Господарського суду Тернопільської області, зазначив, що суд першої інстанції обґрунтовано відмовив у захисті переважного права позивача на придбання частки, оскільки останній діяв недобросовісно та нерозумно, чим порушив права інших осіб. Позивач жодним чином не пояснив свою поведінку та поважність причин відмови від отримання поштової кореспонденції від свого ділового партнера.

При цьому суд касаційної інстанції зробив висновок, що у разі відмови учасника товариства від отримання надісланого поштою повідомлення іншого учасника про намір продати свою частку третій особі, що підтверджується відміткою у поштовому повідомленні, і не здійснення ним заяви про намір скористатися своїм переважним правом протягом 30 днів з дати відмови, на 31 день така частка може бути відчужена третій особі на раніше повідомлених умовах, і у такому разі учасник товариства не має право вимагати в судовому порядку переведення на себе прав і обов'язків покупця частки.

За інформацією аналітично-інформаційного відділу Господарського суду Тернопільської області

Ознайомитись із постановою Верховного Суду від 04.08.2021 у справі № 921/383/20 можна за посиланням: https://reyestr.court.gov.ua/Review/98851459

 

Пресслужба Господарського суду Тернопільської області