flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Які зміни несе закон щодо вдосконалення управління держпідприємствами

22 лютого 2024, 16:15
Сьогодні, 22 лютого 2024, Верховна рада України ухвалила Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення корпоративного управління юридичних осіб, акціонером (засновником, учасником) яких є держава" (№ 5593-д).
 
Прийняття цього закону є однією із ключових умов для продовження отримання фінансової підтримки від міжнародних партнерів України, Європейського Союзу і МВФ.
 
Так, законом вносяться зміни до Цивільного кодексу України, Господарського кодексу України, Законів України "Про акціонерні товариства", "Про управління об’єктами державної власності", "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю", "Про особливості утворення акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування".
Законом передбачено, зокрема:
🔹 надання повноваження Кабміну затверджувати Політику державної власності - правила гри для всіх держпідприємств. Стратегічні плани розвитку, а також фінансові та інвестиційні плани держпідприємств мають узгоджуватися з цією Політикою;
🔹 розширення повноважень наглядових рад - члени наглядової ради прийматимуть ключові операційні рішення - затверджуватимуть фінансові, стратегічні, інвестиційні плани на основі Політики державної власності і листів-очікування власника, призначатимуть і звільнятимуть керівників держпідприємств;
🔹 зобов'язує Уряд ухвалити дивідендну політику, яка змінює нормативи для дивідендів. Їх рівень встановлюватиметься з урахуванням потреб галузі чи індивідуального підприємства.
🔹 запровадження системи внутрішнього контролю: замість ревізійних комісій передбачено сучасні інструменти контролю – комплаєнс, управління ризиками, внутрішній аудит.
 
Статути і внутрішні положення державних унітарних підприємств, господарських товариств, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі, утворених до набрання чинності цим Законом, підлягають приведенню у відповідність із цим Законом не пізніш як протягом трьох місяців з дня набрання чинності цим Законом.
 
Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, крім абзацу 9 пункту 8) частини 3, який набирає чинності через два роки після дня опублікування Закону.
 
Нагадаємо, що законопроект почали розглядати ще у 2021 році. Незважаючи на повномаштабне вторгнення в Україну, активні консультації за участі представників міжнародних організацій, міжнародних партнерів та народних депутатів України тривали впродовж усього 2023 року.
https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/27290
 
Аналітично-інформаційний відділ суду