flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За незаконну порубку третіми особами платить лісокористувач

12 травня 2023, 11:02

Цивільно-правову відповідальність за порушення лісового законодавства мають нести не лише особи, які безпосередньо здійснюють самовільну вирубку лісів, а й постійні лісокористувачі.

З таким рішенням Господарського суду Тернопільської області у справі №921/347/22 погодився і суд апеляційної інстанції, інформує «Закон і Бізнес».

Так, госпсуд задовольнив позов заступника керівника районної прокуратури в особі Державної екологічної інспекції та сільської ради до Державного агропромислового підприємства (постійного лісокористувача) про відшкодування шкоди в сумі понад 368 тис. грн., завданої навколишньому середовищу внаслідок незаконної порубки 44 дерев.

Суд виходив з того, що організація і забезпечення охорони та захисту лісів, яка передбачає здійснення комплексу заходів, спрямованих на збереження та охорону лісів, зокрема, від незаконних рубок та інших пошкоджень, покладається на постійних

лісокористувачів. Порушення вимог, щодо ведення лісового господарства, встановлених у сфері охорони, захисту та використання лісів, є підставою для покладення на постійного лісокористувача цивільно-правової відповідальності.

При цьому, не важливо, хто конкретно здійснював незаконну порубку на ділянках, наданих у постійне користування. Адже визначальним є факт порушення постійним лісокористувачем встановлених правил лісокористування, що спричинило завдання державі збитків унаслідок незаконної рубки дерев третіми особами на підконтрольній йому ділянці лісу.

Переглядаючи це рішення, апеляційний госпсуд залишив його без змін. Колегія суддів погодилась, що вина постійних лісокористувачів полягає у протиправній бездіяльності у вигляді невчинення дій щодо забезпечення охорони та збереження лісу від незаконних рубок на підвідомчих їм ділянках, що має наслідком самовільну рубку (пошкодження) лісових насаджень третіми (невстановленими) особами. При цьому зауважено, що лісокористувач є не потерпілою, а навпаки, відповідальною особою за шкоду, завдану внаслідок незаконної порубки лісу, перед державою як власником лісових ресурсів.

https://zib.com.ua/ua/156011.html